Sollicitatietips voor jouw sollicitatiegesprek

Geweldig nieuws! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, hoe cool is dat? Nu begint het echte avontuur! Op deze pagina vind je een schat aan waardevolle tips om je voor te bereiden op je sollicitatie.  

Dus, duik erin en maak je klaar om te schitteren tijdens je sollicitatiegesprek! We zijn er om je te ondersteunen en te helpen bij elke stap van het proces. Succes!

Soorten sollicitatiegesprekken

Voordat we van start gaan met onze tips, is het belangrijk om te benadrukken dat er verschillende soorten sollicitatiegesprekken zijn. Hoe je je het beste kunt voorbereiden, hangt af van het type gesprek dat je gaat voeren. In de meeste gevallen heb je slechts één sollicitatiegesprek, maar het kan ook voorkomen dat er eerst meerdere kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Vervolgens worden bijvoorbeeld de top 3 kandidaten uitgenodigd voor een tweede gesprek, waarna de werkgever een beslissing neemt over wie de baan aangeboden krijgt!

Het is dus belangrijk om te weten in welk type gesprek je je bevindt, zodat je je optimaal kunt voorbereiden. Maar geen zorgen, we gaan je voorzien van tips die je helpen om je ongeacht het type gesprek klaar te stomen voor succes😊

Eerste sollicitatiegesprek

Het grootste deel van de gouden tips hieronder draait om het allereerste sollicitatiegesprek, oftewel de big reveal! Tijdens deze eerste ontmoeting draait het vooral om jouw vibe, je verhaal en hoe je overkomt. Het doel? Jou beter leren kennen, natuurlijk!

Tweede sollicitatiegesprek

Op zoek naar tips voor het tweede sollicitatiegesprek? Booyah, jij hebt de eerste ronde overleefd! Nu is het tijd om de diepte in te duiken. Tijdens deze ronde ga je dieper in op de job. Wij hebben hier alle inside info voor je over wat je kunt verwachten.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Feestje! Jij hebt de job te pakken! Nu begint het echte werk: de salarisonderhandeling. Ready to get that bread? Klik hier voor onze top tips om je voor te bereiden op deze belangrijke stap.

Wil je nog meer kick-ass advies? Check dan ook onze andere tips hieronder over hoe je je het beste kunt klaarstomen voor een sollicitatiegesprek.

Voorbereiden op sollicitatiegesprek

Je voorbereiding op je sollicitatiegesprek is key. Het maakt het verschil tussen twijfelen en vol vertrouwen binnenstappen. Een goede voorbereiding straalt zelfvertrouwen uit en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent. Dus, aan de slag met die voorbereiding!

Die ene vraag “Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?” komt altijd langs, toch? Maar dat is meteen jouw kans om te laten zien hoe goed je bent voorbereid. Hoe meer je weet, hoe meer indruk je maakt.

Dus, duik in de website en social media van het bedrijf. Google het bedrijf ook, daar vind je vaak nog andere waardevolle informatie. Bedenk vragen waarop je online geen antwoord kunt vinden. Zo laat je zien dat je echt moeite doet om deze baan te veroveren.

Je bent goed bezig als je antwoord kunt vinden op deze vragen tijdens je voorbereiding:

  • Wat voor bedrijf is dit eigenlijk? Hoe groot zijn ze? En wat voor sfeer hangt er? Wat is hun missie en visie (Hippisch doel)?
  • Wat vind ik leuk of goed aan dit bedrijf? En waarom?
  • Wat stond er precies in de vacature? Begrijp ik alle eisen en hoe passen ze bij dit bedrijf? Wat spreekt me daar het meeste aan?
  • Hoe voldoe ik aan die eisen? En hoe kan ik dat bewijzen, bijvoorbeeld met voorbeelden uit mijn eerdere (hippische) werkervaringen?

Check ook even wie je gesprekspartner is

Leer zijn of haar naam uit je hoofd en kijk op Google en LinkedIn.

“Maar dan zien ze dat ik hun profiel heb bekeken!” Ja, en dat is juist supergoed voorbereid. Misschien hebben jullie wel iets gemeen, zoals dezelfde hogeschool of een gezamenlijke kennis. Daar kun je mooi over babbelen.

Nog een paar laatste tips:

  • Check de dresscode van het bedrijf online en pas je kleding daarop aan. Twijfel je? Ga dan voor de netste versie.
  • Ben je te vroeg, dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat. Echt waar.
  • Dubbelcheck: komt je LinkedIn-profiel (als je die hebt 😊) overeen met het cv waarmee je hebt gesolliciteerd?

Goede eerste indruk maken bij sollicitatie

Alles telt mee voor die eerste indruk tijdens je sollicitatie. Hoe je zit, hoe je kijkt, hoe je praat en hoe je je gedraagt, het maakt allemaal deel uit van de totaalervaring die je achterlaat. Zorg dus dat je zelfverzekerd zit, met een open houding en een vriendelijke glimlach. Let op je oogcontact en spreek duidelijk en met overtuiging. En vergeet niet: wees jezelf, want dat maakt de beste indruk!

Hier zijn de belangrijkste tips voor een spetterende eerste indruk tijdens je sollicitatie. Kies er één of twee uit die je aanspreken en maak indruk!

  • Laat die glimlach stralen! Een stralende glimlach is als een magneet voor positieve energie.
  • Wees een beleefheidskampioen. Met een vriendelijke groet en een vleugje etiquette zet je meteen de toon.
  • Start met een compliment. Een veilig, neutraal compliment over de omgeving zet de sfeer op een vrolijke noot.
  • Helpende handen zijn hot. Toon je aandacht en hoffelijkheid door kleine vriendelijkheden, zoals het openhouden van de deur.
  • Namen zijn goud waard. Onthoud ze en gebruik ze subtiel tijdens het gesprek om een band op te bouwen.
  • Wees zelfverzekerd, zonder arrogantie. Straal rust uit, maar blijf bescheiden. Een perfecte balans!
  • Actie is de sleutel. Neem een energieke houding aan en laat zien dat je er helemaal voor gaat.
  • Luister alsof je leven ervan afhangt. Laat je gesprekspartner uitpraten en toon oprechte interesse.
  • Stel vragen als een pro. Als iets niet duidelijk is, wees dan niet bang om om opheldering te vragen. Het toont juist je betrokkenheid!

Kies jouw favoriete tips en rock dat sollicitatiegesprek als een baas!

Meest gestelde vragen bij sollicitatie

Welke vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Er zijn drie standaardvragen waar je niet omheen kunt. Hieronder hebben we niet alleen die drie meest gestelde vragen op een rij gezet, maar ook handige voorbeeld-antwoorden. Zo kun je je optimaal voorbereiden.

Vertel iets over jezelf.

Voorbeeldantwoord: “Nou, ik ben een echte doorzetter in mijn vakgebied van bodems leggen. Mijn carrière begon 10 jaar geleden en sindsdien heb ik veel geleerd en gegroeid, vooral op het gebied van het leggen van eb-en-vloedbodem. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen.”

Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?

Voorbeeldantwoord: “Jullie bedrijf sprak me echt aan vanwege jullie bedrijfscultuur en reputatie. Ik zie het als een geweldige kans om mijn ervaring en passie in te zetten binnen een team dat zich inzet voor het hoogst haalbare, namelijk een teamplek in het Olympische eventingteam!

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Voorbeeldantwoord: “Mijn sterke punten liggen vooral in mijn vermogen om goed samen te werken en problemen op te lossen. Ik ben communicatief vaardig en heb een groot aanpassingsvermogen wat goed te pas komt als salesmanager van jullie cap merk. Een zwak punt waar ik aan werk is soms mijn neiging om te veel hooi op mijn vork te nemen. Ik ben echter bezig met het verbeteren van mijn time-management vaardigheden om hier beter mee om te gaan.”

Wat je precies moet antwoorden op sollicitatievragen, is natuurlijk voor iedereen anders. Belangrijk: blijf je zelf!

Lees hier meer over ‘sterke en zwakke punten’!
Bekijk hier ook andere veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.