Na een (reeks) succesvol(le) sollicitatiegesprek(ken) is het moment aangebroken om passende arbeidsvoorwaarden te bedingen. Een goede voorbereiding legt de basis voor succes. Hier zijn vijf handige tips om het maximale uit je onderhandelingen te halen:
1. Hoeveel salaris ben jij waard?
Benieuwd naar je marktwaarde? Jouw salaris wordt bepaald door een combinatie van factoren zoals ervaring, leeftijd, opleiding en vaardigheden. Begin met onderzoek naar wat professionals op jouw carrièrepad verdienen, zodat je een goed beeld krijgt van wat een marktconform salaris voor jou zou kunnen zijn.
2. Bepaal van tevoren je eisen
Voordat je jezelf in de arena van (salaris)onderhandelingen werpt, is het slim om een paar eisen op een rijtje te zetten. Wat is het absolute minimumsalaris dat je in gedachten hebt? Maar denk ook verder dan alleen het geld. Misschien sta je wel te springen voor extra vakantiedagen, een glanzende nieuwe laptop, of zelfs de kans om een opleiding te volgen op kosten van de werkgever. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben voordat je aan het strijdveld van de onderhandelingen begint.
3. Kies een strategie
Nu je je eisen hebt vastgesteld, is het tijd om een strategie te bepalen. Onderhandelen is een tweerichtingsverkeer, dus het is belangrijk om te begrijpen waar je gesprekspartner staat. Als je het lastig vindt om zelf een voorstel te doen, neem dan het initiatief en vraag je gesprekspartner om een voorstel te doen. Dit zorgt ervoor dat je nooit minder verdient dan wat de werkgever in gedachten had.
Als je meer salaris wilt dan het voorstel van je gesprekspartner, zorg er dan voor dat je sterke argumenten hebt waarom je dat verdient. Geef aan waarom je jouw waarde voor het bedrijf vertegenwoordigt, want werkgevers geven niet zomaar extra geld uit.
4. Durf te onderhandelen
Laat zien dat je klaar bent voor de onderhandelingen! Gebruik sterke argumenten en pakkende voorbeelden om jouw standpunt kracht bij te zetten. Verdeel je troeven slim over het gesprek, zodat je altijd in controle blijft. Schroom niet om een tegenbod te doen, want dat kan uiteindelijk in een hoger salaris resulteren. En wie wil dat nou niet?
Maar stel dat jouw tegenbod van tafel wordt geveegd? Geen paniek! Denk out of the box en brainstorm samen over alternatieven. Misschien kun je akkoord gaan met een latere salarisverhoging, bijvoorbeeld over een half jaar. Laat je niet zomaar uit het veld slaan, want dit is hét moment om te laten zien wat je waard bent. Onthoud: zij willen jou net zo graag als jij die baan wilt!