“Heb je nog vragen?” Dit is de laatste uitdaging voordat je het sollicitatiegesprek afsluit en het is een belangrijke. Werkgevers stellen deze vraag om te peilen of je je goed hebt voorbereid op de functie. Als je antwoordt met een simpel “nee”, kan dat overkomen alsof je niet serieus genoeg bent.
Dus, zorg ervoor dat je een paar vragen paraat hebt en schrijf ze op voordat je het gesprek ingaat. Als de onvermijdelijke vraag dan komt, ben jij er helemaal klaar voor.
Maar, wat als al je vragen al zijn beantwoord tijdens het gesprek? Geen zorgen, dat kan gebeuren. Laat gewoon weten dat je inderdaad vragen had, maar dat ze al tijdens het gesprek zijn behandeld. Zo laat je zien dat je actief hebt meegedacht en goed hebt opgelet.
Goede vragen die je kunt stellen
Je hebt je al voorbereid op vragen die werkgevers aan jou kunnen stellen. Time to turn the tables en met jouw kritische vragen indruk te maken op de werkgever. Inhoudelijke vragen over de functie, bijvoorbeeld. Maar ook vragen over het bedrijf, de werksfeer en hoe jij kunt groeien. We hebben vijf voorbeelden van goede vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek voor jou op een rijtje gezet.
1. ‘Welke vaardigheden zijn belangrijk in deze functie?’
Niet alleen een goede vraag, maar ook handig voor jou om te weten. Want door deze vraag te stellen, kun je dieper ingaan op de functie en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Je wekt zo de indruk dat je bereid bent om verder te leren. En dat zien werkgevers graag.
2. ‘Hoe vaak krijg ik feedback op mijn werk en op welke manier gebeurt dat?
Feedback op je werk krijg je sowieso. Door deze vraag te stellen tijdens je sollicitatie, kun je laten zien dat je ook openstaat voor kritiek. Goed kunnen omgaan met feedback is een eigenschap die werkgevers graag zien.
3. ‘Hoe kan ik mij bij dit bedrijf ontwikkelen?
Goede vraag om te stellen. Zo weet je meteen of ze in jouw ontwikkeling willen investeren. En laat je de werkgever weten dat jij wilt groeien en een bedrijf zoekt waar je dat ook kunt.
Andere goede vragen die je ook kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek:
- Waar zie jij de organisatie over tien jaar?
- Hoe lever ik vanuit deze functie een bijdrage aan de organisatie?
- Hoe lang werken mensen gemiddeld in deze baan of bij dit bedrijf?
- Wat zou mij echt succesvol maken in deze functie?
- Hoe is de vacature ontstaan?
- Hoe is de sfeer op de afdeling?
- Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
- Hoe verloopt de sollicitatieprocedure vanaf hier?
Vragen die je beter niet kunt stellen
Voor elke goede vraag die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek, is er ook een vraag die je beter niet kunt stellen. Ben je het hele gesprek lang je beste zelf, verknal je het in de laatste minuten met een ‘stomme’ vraag. En dat is zonde. Dus, check deze vragen zodat je weet welke je beter kunt overslaan.
Wat doet dit bedrijf precies?
Stel geen vragen waarvan je het antwoord online kunt vinden. Staat op hun website hoeveel medewerkers er werken? Of wat ze precies doen? Dan hoef je die vraag niet meer te stellen. Vraag in plaats daarvan met welke mensen of afdelingen jij direct gaat werken, of hoe groot jouw team is. Zo krijg je een beter beeld van de organisatie, zonder onvoorbereid over te komen.
Hoeveel ga ik verdienen?
Tuurlijk wil je dat weten, maar je wilt ook niet overkomen als een geldwolf. Geld is belangrijk, maar je wilt niet dat de werkgever denkt dat een goed salaris voor jou de belangrijkste motivatie is. Vragen over je salaris stel je tijdens een tweede gesprek of tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Begint de werkgever of je gesprekspartner hier zelf over, dan kun je natuurlijk reageren.
Hoe lang duurt mijn proeftijd?
Timing is everything. Weet dus goed wanneer je welke vraag wanneer stelt. Is het je eerste sollicitatiegesprek of kennismakingsgesprek bij dat bedrijf? Bewaar de praktische vragen zoals hoeveel vakantiedagen je krijgt dan voor een tweede gesprek.