Proefdag voor toekomstige nieuwe werknemers: leuk, maar let op de risico’s!

Proefdag vs. proeftijd: wat is het verschil

Stel je voor: je hebt een top kandidaat gevonden en wil graag weten of het echt een match is. Dan is de proefdag je moment om te checken of de persoon goed past bij het werk en het team. Het is een dag (of een paar uur) waarin de kandidaat meeloopt en een idee krijgt van de functie. Je kunt elkaar beter leren kennen zonder direct een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Maar opgelet! Als je niet oppast, kan zo’n proefdag snel als een arbeidsovereenkomst worden gezien.

Daar komt de proeftijd om de hoek kijken! De proeftijd is een formele periode waarin zowel de werkgever als de werknemer kunnen zien of het goed werkt. Het is de echte start van de arbeidsovereenkomst en duurt minimaal een maand (als de arbeidsovereenkomst voor langer dan 6 maanden wordt afgesloten. Wanneer je een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of korter afgeeft dan kan je geen proeftijd opnemen in de arbeidsovereenkomst). Je kunt in deze tijd afscheid nemen als het niet blijkt te klikken – maar let op, als je te laat opzegt, kunnen de gevolgen groot zijn!

Kortom: de proefdag is als een eerste date, terwijl de proeftijd een korte vakantie is samen, waar je echt kunt kijken of het een blijvende relatie is!

Maar… er zijn ook wat juridische valkuilen waar je rekening mee moet houden.

Mogelijke gevolgen: Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Uit een uitspraak van de Rechtbank Utrecht blijkt dat een proefdag soms onbedoeld kan leiden tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In deze zaak draaide een medewerker een proefdag mee, kreeg daar loon voor, en werd vervolgens aangenomen. De arbeidsovereenkomst werd daarna verlengd, maar deze medewerker vond dat de proefdag als tijdelijke arbeidsovereenkomst moest worden gezien. Dit zou betekenen dat hij al aan de maximale drempel van drie tijdelijke arbeidsovereenkomst zat en dus recht had op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De rechter gaf de medewerker gelijk, omdat de proefdag als een arbeidsovereenkomst werd beschouwd: hij kreeg loon en werkte onder begeleiding.

Kun je nog een proefdag doen?

Ja, maar wees wel voorzichtig! Om te voorkomen dat een proefdag als een arbeidsovereenkomst wordt gezien, moet je ervoor zorgen dat de kandidaat enkel meekijkt, eventueel wat lichte werkzaamheden doet en niet actief werkt voor loon. Zo kun je een goede indruk krijgen zonder juridische verrassingen achteraf. 

Proeftijd en opzegging

Een proefdag kan ook invloed hebben op de proeftijd. Als de proefdag als startdatum van de arbeidsovereenkomst wordt gezien, kan dit betekenen dat je proeftijd sneller om is dan je denkt. Een te late opzegging kan zelfs leiden tot een ongeldig ontslag, met als gevolg een flinke financiële schadevergoeding voor de werkgever.

Aansprakelijkheid voor ongevallen

Werkgevers zijn ook verantwoordelijk voor ongevallen die tijdens de proefdag gebeuren. Veelal zijn deze incidenten niet gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, wat kan leiden tot onverwachte kosten.

Advies

Een proefdag is waardevolle manier om een kandidaat te leren kennen, maar zorg ervoor dat je alles goed regelt om verrassingen te voorkomen. Houd rekening met de juridische risico’s, maak duidelijke afspraken en zet deze papier en zorg dat alles goed gedekt is, zodat je onvoorziene kosten kunt vermijden.  Horse and Work heeft een format voor een ‘Proefdag overeenkomst’. Wil je deze hebben? Laat dan hier je gegevens achter, geef aan dat het om de Proefdag overeenkomst gaat en we mailen de overeenkomst z.s.m. naar jou!